Kişisel Verilerin Korunması ve Mobil Oyunlar

Mobil oyunlar; akıllı telefonlar ve tabletler gibi taşınabilir cihazların yaygınlaşmasıyla, yaş ve cinsiyet farketmeksizin, mobil cihaz kullanıcılarının günlük alışkanlıklarının bir parçası haline gelmiştir. Hubspot 2021 yılı istatistiklerine göre Dünya çapında 2.2 milyar mobil oyun kullanıcısı tespit edilmiştir. Gün geçtikçe artan mobil oyun kullanıcılarının sayısı ise mobil oyun sektörünü pazarda önemli bir yere getirmiş ve oyun şirketlerini bu alanda yatırım yapmaya yöneltmiştir.

Mobil oyun sektörünün hızla önem kazanması ise mobil oyunları veri üretimine yani büyük veriye hizmet eder hale getirmiştir.

Haystack.mobi verilerine göre akıllı telefon uygulamalarının %70’i kullanıcıların kişisel verilerini topluyor ve kullanıcıların rızası olmadan bu veriler üçüncü taraflara dağıtılıyor.. Özellikle çocuklar birçok mobil oyun için kişisel verilerini, bu verilerin ihlal edilmesinin getirebileceği sonuçlardan habersiz bir şekilde, oyun şirketlerine vermiş bulunuyorlar.. Oyun şirketleri bu verileri oyunları iyileştirmek amacıyla kullanabildiği gibi aynı zamanda bu verileri üçüncü taraflarla gelir etme amaçlı da paylaşıyor olabilmektedir. Bunun dışında kişisel veriler kullanıcıların dijital kimliğini oluşturmak gibi etik olmayan amaçlar için de kullanabilmektedir.

Dolayısıyla kişisel verilerin korunması konusu iyi niyetli olmayan taraflardan korunmak için oldukça önemlidir. Günümüzde, kullanıcıların kişisel verileri 2016 yılında yürürlüğe giren Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ile güvence altına alınmış durumdadır. Kanuna ve kuruma göre kişisel verilerimiz mobil oyunlarda talep edildiğinde, oyun şirketleri bu verileri ne amaçla istendiğini ve bu verilerin nerede kullanılacağını açıkça belirtmek zorundadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.