Çevrim İçi Oyunlar ve Veri Gizliliği

Yeni teknolojiler ve internet kullanımının, özellikle Covid-19 salgını sonrası, yaygınlaşmasıyla çevrim içi oyunlar popüler hale geldi ve çevrim içi oyun sektörü her geçen gün daha da önem kazanmaya başladı. Çevrim içi oyun sektörünün popülerleşmesi ve gelişmesi ile veri gizliliği ve ihlali gibi konuların gündeme gelme sıklığı da arttı. Çevrim içi oyunlarda veri gizliliğinin ihlali ise kimlik hırsızlığından virüslere kadar birçok soruna sebep olabilmektedir.

Peki çevrim içi oyunlarda veri gizliliği neden önemlidir? Verileriniz ihlal edildiğinde sizi bekleyen olası sonuçlar nelerdir?

Kameranıza veya mikrofonunuza, konumunuza ve diğer profil bilgilerinize tek tık ile erişim izni verdiğiniz zararsız gözüken çevrim içi oyunlar, oyun şirketleri tarafından yalnızca sizlere erişmek için kullanılmıyor olabilir. Sizin için masum gözüken bu bilgi paylaşımı, çevrim içi oyun platformunda yapmış olduğunuz sohbetler, alışverişler ve hatta hamleleriniz bir veri olarak toplanıp ihlal edildiğinde sizin dijital ortamlardaki varlığınızı tehlike atmaktadır.

Çevrim içi oyunlarda yapmış olduğunuz her türlü etkileşim sizin alışkanlıklarınızın ve kişiliğinizin profilleme yolu ile bir kimliğini oluşturmak için kullanılabilir, dahası veri ihlaline uğramış verileriniz pazarlama dışında farklı amaçlarla kullanılabilir.

Çevrim içi oyunlarda veri ihlali ile ilgili 5 önemli risk:

1. Kamera ve mikrofon erişimi
Çevrim içi oyunlar genellikle kamera ve mikrofon için erişim izni isteyebilir. Mikrofonunuz açıkken konuştuğunuz bilgiler bir veri olarak toplanabilir ve sizin kimliğinizi ve alışkanlıklarınızı oluşturma konusunda sizden habersiz bir şekilde kullanılabilir.

2. Lokasyon takibi
İzin verdiğiniz konum erişimi sonrasında oyunlarda konumunuz, gittiğiniz alışveriş yerleri, restoranlar ve hatta geçtiğiniz sokakların bile verisi izniniz dahilinde olmayan amaçlar üzerine kullanılmak için depolanabilir.

3. Virüsler ve solucanlar
Virüsler anlık mesajlaşma ya da oyun için indirdiğiniz dosyalar yoluyla cihazınıza bulaşabilir ve kredi kartı gibi önemli bilgileriniz ihlal edilerek kötü amaçlı olarak üçüncü taraflar tarafından kullanılabilir.

4. Güvenlik açığı olan oyun sunucuları
Hackerlar güvenliği bozulmuş ya da güvenliği yeteri kadar sağlanmamış şirketlerin sunucularını ihlal edebilir. Bu durum da oyun platformuna vermiş olduğunuz her bilginin, erişimin kötü amaçlı kullanılabilmesine sebep olur.

5.Klavye Dinleme Sistemi (Keylogger)
Keylogger’lar sizin oturum açma kimlik bilgilerinizi kaydetmek için klavye hareketlerinizi takip eden kötü amaçlı bir yazılımdır. Oyunların farklı sürümlerini erişim sağlamak amaçlı sizinle oyun sunucuları yoluyla iletişime geçen hackerlar kişisel verilerinize erişebilirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.