Dönüşüm Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Dijital mecraların giderek önem kazandığı bu dönemde, önceden anlamını bilmediğimiz bazı terimler daha çok göz önünde olmaya başladı. Bunlardan biri de özellikle herkesin yakından tanıdığı sponsorlu reklamlar için oldukça önemli olan dönüşüm oranı (conversion rate).

Öncelikle dönüşüm nedir onu anlayalım. Dönüşümün ne olduğuna karar verecek olan aslında sizsiniz. Bu değer; form doldurma, iletişim sayfasına gelme veya bir linki tıklama bile olabilir. Yani kullanıcınızın yapmasını istediğiniz son hareket ne ise, dönüşüm odur. Dönüşüm oranı ise temelde yaptığınız reklamların ve kullandığınız diğer pazarlama araçlarının ne kadar işe yaradığını gösteren orandır. Şimdi bunu biraz daha detaylı inceleyelim.

Bir e-ticaret sitesi için ideal dönüşüm, ilgisini çekmiş olduğunuz kullanıcıların satın alma işlemini gerçekleştirip çıkması; kurumsal bir web sitesi için mesajın aktarılması gibi anlamlara gelebilir. Her organizasyon için nihai hedefler farklıdır. Sizi belirlediğiniz hedefe ulaştıracak kullanıcılar, çalışma alanınızla ilgili bir arama yaptıklarında ne kadar üst sırada olduğunuz çok önemlidir. Arama motorunda rakiplerinizin ne kadar üstüne çıkarsanız satışlarınız veya görüntülenme sayınız, yani dönüşüm oranınız o kadar artacaktır.

Dönüşüm oranınızın yeterli düzeyde olup olmadığını her gün, her hafta, her ay karşılaştırmalar yaparak kontrol etmelisiniz. Karşılaştırma yapacağınız ilk değer, en son ölçülen dönüşüm oranınızdır. Daha açıklayıcı olması için bir örnek verelim: dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan amazon'un dönüşüm oranı yüzde 4. Ortalama bir e-ticaret sitesi için ise dönüşüm oranı yüzde 1 ile 3 arasında ise ideal olarak değerlendirilir. Dönüşüm oranının "referans değeri" çalıştığınız alana göre değişebilir. Şunu da unutmayınız ki kurumsal bir web sitesi ile e-ticaret sitesinin dönüşüm oranları birbiriyle karşılaştırılmamalıdır.

Dönüşüm oranı belli bir noktaya getirilmesi şart olan bir değer değildir. Sürekli geliştirilecek bir hedef olarak görülmesi daha doğru olur. Şu anki dönüşüm oranınızın üstüne çıkmayı kendinize hedef olarak belirleyerek hem sürekli gelişim sağlayabilir hem de daha doğru hedefler belirleyebilirsiniz.

Dönüşüm Oranı Nasıl Hesaplanır?
Diyelim ki bir yeni uygulama kurdunuz ve şu anki en önemli hedefiniz insanların uygulamanızı indirmesi. Gerekli pazarlama araçlarını kullanarak uygulamanızı dünyaya duyurduktan sonra geri dönüşleri inceleme zamanı. Bu durumda dönüşüm oranını hesaplamak için uygulamanızı indiren kişi sayısını (app unit), uygulamayı markette gören kişi sayısına (impression) bölmeniz yeterli. Tabi ki bu oran yalnızca uygulamalar için kullanılmıyor. Daha genel bir ifade ile dönüşüm oranı; ondan beklediğiniz aksiyonu alan kullanıcı sayısının toplam ziyaretçi sayısına bölünmesiyle bulunan oranın yüzdeliğidir. Bu aksiyonlardan bazıları reklama tıklamak, ürünü incelemek, sepete eklemek veya uygulamayı indirmek olabilir.

pexels-hitesh-choudhary-693859-2

Dönüşüm oranını daha teknik veriler kullanarak da hesaplayabilirsiniz. Bunun için müşteri yaşamboyu değerini (lifetime value), müşteri edinme maliyetine (customer acquisition cost) bölmeniz gerekiyor. Hangi hesaplamayı kullanacağınız size kalmış, hangi verilere ulaşmanız daha kolaysa onları kullanabilirsiniz.

Dönüşüm oranınızı artırmak için kullanıcılarınızı analiz etmeli ve gerekli optimizasyonları yapmalısınız. Örneğin reklamınızı yayınladığınız alanı değiştirebilir, fiyatlarda indirime gidebilir veya sitenizin kullanımını kolaylaştırmayı deneyebilirsiniz.

Kullanıcılarınızın web sitenizi nasıl kullandığını en ince detaylarına kadar inceleyebileceğiniz uygulamalar bulunuyor. Bunlar arasında yeni olmasına rağmen oldukça geniş alanda hizmet veren efilli de var. Efilli sayesinde e-ticaret sitenizde kişiselleştirebileceğiniz indirimler sunabilir, kullanıcılarınızı ısı haritası, mouse hareketleri, web analizleri ile takip edebilir veya size özel hazırlanan segmentlere ve raporlara göre optimizasyon yapabilirsiniz.

Efilli ücretsiz demo versiyonunu incelemek ve efilli'yi kendi işinizde nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için hemen websitemizi ziyaret edin.
Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Yasal Uyarı: Yayınlanan her türlü yazı ve içeriğin tüm hakları Efilli Yazılım’a aittir. Kaynak gösterilse veya aktif link verilse dahi yazı, ses, video gibi her türlü içeriğin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz, yayınlanamaz, paylaşılamaz ve değiştirilemez.

Gelişmelerden Haberdar Olun
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.